A Fashion Odyssey

Op 16 juni 2011 vond in het Luxor Live het symposium A Fashion Odyssey plaats. Het symposium werd georganiseerd door ArtEZ hogeschool voor de kunsten (studium generale dAcapo en het modelectoraat), Control Union en de Arnhem Mode Biënnale. In het kader van dit symposium heeft Premsela drie ontwerpopdrachten uitgezet onder drie jonge Nederlandse modeontwerpers: Iñiy Sanchez, Elsien Gringhuis en Berber Soepboer. Het Openlucht Museum Arnhem stelde voor deze gelegenheid haar archief open ter inspiratie. De resultaten werden tijdens het symposium gepresenteerd. Ook toonden we een film over het ontwerpproces, waarin de ontwerpers het publiek deelgenoot maken van hun vragen en keuzes. Hoe kan een ontwerper bijdragen aan een duurzamere wereld en een nieuwe vorm van mode die daarin past?
Duurzaamheid
Duurzaamheid in de mode staat al lange tijd in de belangstelling. Steeds meer merken komen met groene lijnen, en maken op hun website bekend hoe en waar er geproduceerd wordt. Het doorzien van de hele productieketen, van vezel tot confectie, is echter zo complex dat de vraag wat precies duurzaam is, nog altijd niet beantwoord is.

Symposium
Ter gelegenheid van de Arnhem Modebiënnale en in samenwerking met het ArtEZ modelectoraat, certificeringbedrijf Control Union en Premsela organiseerde dAcapo het symposium A Fashion Odyssey waar de vraag werd gesteld of het modesysteem misschien zelf aan een verandering toe is. Want 'mode' en 'duurzaamheid’ zijn vanwege de enorm hoge omloopsnelheid vooralsnog een niet te rijmen paradox. Om mode in alle opzichten duurzaam te maken is het noodzakelijk om mode als consumptiegoed cultuurfilosofisch onder de loep te nemen. Enkele sprekers waren André Veneman (directeur duurzaamheid AKZO Nobel), Carlos Teixeira (Department of Design, Parsons, New School for Design), Catarina Midby (trendcoördinator Stockholm). De dag werd gemodereerd door David Shah, trendwatcher en director of Metropolitan Publishing BV.

Een modeshow met duurzame modeontwerpen door jonge modevormgevers maakte onderdeel uit van de programmering. Deelnemende ontwerpers waren Berber Soepboer, Elsien Gringhuis, Gomes Esser Design, STAT, NŌN by KIM, IVANAhelsinki en Rosanne Bergsma.
Time to think about a sweater door Iniy Sanchez. Fotografie door Roel van Tour
Opdracht duurzaam modeontwerp
Bekijk slideshow

Over het ontwerpproces
Bekijk hier de film