Design & Politics

Op maandagavond 10 december organiseerden Premsela, MC Theater en Quinsy Gario een publiek debat over het thema design & politiek activisme in het MC Theater in Amsterdam. Internationale deelnemers aan dit debat waren o.a grafisch ontwerper Zum Zang Dau Dei (Myanmar/Birma), Léonore Bonaccini en Xavier Fourt van Bureau D’études (Frankrijk) en Alastair Fuad-Luke, schrijver van het boek Design Activism (Finland). Street artist El Teneen uit Egypte kon helaas niet meer komen. 
MCtheater_460x310.png

Bezoekersprogramma
De internationale gasten uit Myanmar (Birma), Frankrijk, Egypte en Finland namen deel aan het internationale bezoekerprogramma van Premsela. Tussen 10-15 december ontmoetten zij Nederlandse ontwerpers en instellingen die zich mengen in de discussie over politiek en design. Verder namen ze deel aan het programma dat het Prins Claus Fonds organiseert tijdens de uitreiking van de Prins Claus Awards. Lees de bio’s van de gasten rechts op deze pagina.

Design en politiek activisme
Het debat over design en politiek activisme was een vervolg op het bezoek van de Amerikaanse ontwerper Emory Douglas in december 2011. Douglas gebruikt zijn vak om mensenrechten te verbeteren en misstanden onder de aandacht te brengen. 
Het bezoek van Douglas aan Nederland bracht de vraag onder de aandacht of en in welke mate ontwerpers tegenwoordig nog politiek activistisch zijn en hiervoor hun werk inzetten. Bijvoorbeeld door het ontwerpen van spandoeken voor protestacties, of het ontwerpen van wapens. Ook is de vraag welke rol social media tegenwoordig hebben.

Over Emory Douglas
Vorig jaar organiseerde Premsela een bezoekersprogramma voor de Amerikaanse ontwerper Emory Douglas. Hij was in de jaren 70 ontwerper voor de Black Panther Movement, een militante beweging die op kwam voor de rechten van Afro-Amerikaanse bevolking. Zijn illustraties werden dé beeldtaal voor onderdrukking, veel mensen konden niet lezen en zijn beelden vertelden het verhaal van de stand van zaken op dat moment.
In Amsterdam ontmoette Douglas jonge ontwerpers en gaf hij een lezing over zijn werk voor de Black Panthers. Ook gaf hij een masterclass op het Sandberg Instituut.

Onderzoek effecten bezoekersprogramma


In januari 2012 is er onderzoek gedaan naar het Internationaal Bezoekersprogramma en de effecten daarvan. Uit het onderzoek werd duidelijk dat veel van de bezoeken aanleiding zijn voor nieuwe internationale samenwerkingen. Als follow up van het bezoekersprogramma werden onder meer genoemd: tentoonstellingen, lezingen, designaankopen en publicaties. Download het onderzoek hier.

Het bezoekersprogramma van Premsela

Premsela laat in het kader van het Internationaal Bezoekersprogramma elk jaar buitenlandse ontwerpers, curators, programmeurs, initiators van designplatforms en -websites, vormgevingsdocenten, journalisten, beleidsmakers en andere vormgevingsdeskundigen kennismaken met de Nederlandse design en mode en het Nederlandse design- en modeklimaat. Internationale uitwisseling van kennis en ideeën staat hierbij voorop. 

Het bezoekersprogramma versterkt niet alleen het internationale designnetwerk, maar geeft ook concreet aanleiding tot tentoonstellingen en lezingen in het buitenland over Nederlandse vormgeving. In 2012 staan in het internationaal bezoekersprogramma onder andere de thema's design & politics, augmented reality en agriculture & design centraal. Eerdere bezoekers in het Bezoekersprogramma waren onder anderen Emory Douglas (VS), Paola Antonelli (USA), Ontwerpbureau Pantaloon (Japan), Ousseynou Wade (Senegal), Deyan Sudjic (Groot-Brittannië), Monika Mikusova en Judita Csaderova (Slowakije), Naoko Aono (Japan), Teruhiro Yanagihara (Japan) en een Indiase delegatie uit de mode-, design-, en architectuurwereld.


 
Debat Design & Politics

Videoverslag
Design & Politics
Photo slideshow title
Bekijk slideshow