Programma Designworld

Eind vorige eeuw raakte de term ‘Dutch Design’ bekend bij een breed internationaal publiek. Op het eerste gezicht lijkt hij te verwijzen naar de nationale designcultuur van Nederland. Maar in werkelijkheid is het veel meer dan dat: het is een internationale beweging.

De Nederlandse vormgeving dient als inspiratiebron voor deze beweging, die zich uit in het grote aantal buitenlandse designstudenten aan Nederlandse vormgevingsopleidingen en een groeiende groep Nederlandse ontwerpers die werken voor buitenlandse opdrachtgevers. Dutch Design geeft Nederland sinds 1993, toen Droog Design zich voor het eerst in Milaan presenteerde, een herkenbaar gezicht. Als een designland waar ontwerpers en ideeën alle ruimte krijgen. Waar professionals uit verschillende landen en culturen elkaar inspireren. En waar de culturele en de sociale waarde van design minstens even belangrijk zijn als de economische waarde.

Met het programma Designworld wil Premsela de internationale oriëntatie van de Nederlandse designcultuur vergroten en de internationale positie van Nederland als designland versterken.


Pagina uit The Metropolitan World Atlas door grafisch ontwerper Joost Grootens. Auteur: Arjen van Susteren. Uitgever: 010
Adviesraad Designworld
Emily Campbell
Regula Stampfli
Bart Hostede
Peter Bilak
Henk van Houtum
Miriam van der Lubbe