Guerrilla Gardening

Bezoekers van Lowlands 2011 kregen op het festival 19 t/m 21 augustus groene vingers. Bij Premsela maakten ze 'seedbombs', leerden tuinieren zonder tuin, maakten hun eigen 'groene' middeltjes tegen festivalkwaaltjes en nog veel meer. Met een eigen 'eetbare', Guerrilla Gardening festivalinstallatie was Premsela aanwezig op Lowlands 2011. Guerrilla gardeners vergroenen de verwaarloosde publieke ruimte door middel van kleinschalige acties en in dit kader werd ook het Lowlands terrein door Premsela's workshops veranderd in één grote tuin.

PR_GG_LL_Night_460x310.png

 

Seedbombs maken, De Buitenapotheek en Tuinieren zonder Tuin.
Guerrilla Gardeners over de hele wereld gooien seedbombs (klei- en compostballen met bloemenzaad daarin) op braakliggende terreinen om de openbare ruimte en hun leefomgeving vorm te geven en te verfraaien. Tijdens de Lowlands seedbombs workshops leerden  bezoekers hoe ze hun eigen seedbombs kunnen maken. De lowlandsgangers versrpeidden ze daarna op het terrein of op de festivalcamping. Sommige mensen namen ze mee naar huis om hun eigen straat of park op te fleuren.

Bij Premsela's Guerrilla Gardening hoofdkwartier kon je je eigen aardbeiplanten of zonnebloemen halen. Een leger aan enthousiaste bezoekers heeft deze planten over het terrein verspreid en de meest originele resultaten gefotografeerd en geupload. Kijk op de Facebookpagina van Premsela voor de beste guerrilla gardeners op Lowlands.

Marloes van Bennekom presenteerde op Lowlands haar afstudeerproject De Buitenapotheek aan de Design Academy Eindhoven, bij Marloes leerde je je eigen middeltjes maken tegen allerlei (festival)kwaaltjes, zoals een kater, moeheid en buikpijn.

Voor iedereen die niet beschikt over een eigen tuin was er de workshop Eigen tuin maken zonder tuin. De laatste trends en gereedschappen op het gebied van tuinieren in de stad (bijvoorbeeld op balkons en daken) kwamen aan bod. Tuin Zonder Tuin wordt mede mogelijk gemaakt door De Wiltfang, leverancier van tuingereedschap.

PR_GG_LL_twee-planters_460x310.png

 

Lowlands
Is een Nederlands muziek- en cultuurfestival dat in het weekend van 19, 20 en 21 augustus 2011 plaatsvond in Biddinghuizen.  

De Wiltfang
De Wiltfang is een bedrijf dat functionele en mooie tuinproducten verkoopt. Altijd spelen met functionaliteit, duurzaamheid en verantwoord materiaalgebruik is hun credo. De Wiltfang levert tuinproducten aan de kritische tuinier.

Ester van de Wiel
De programmering van Guerrilla Gardening tijdens Lowlands is, in opdracht van Premsela, in handen van Studio Ester van de Wiel, in samenwerking met studenten van de Design Academy Eindhoven. Ester van de Wiel is ontwerper van publieke ruimte. In samenwerking met een grote diversiteit aan ambachten en disciplines wordt de publieke ruimte door haar geëxploreerd, in kaart gebracht, onderzocht, getest en ontworpen.

Ontwerpbureau Featuring Amsterdam
De Guerrilla Gardening festivalinstallatie van Premsela tijdens Lowlands is ontworpen en uitgevoerd door Featuring. De installatie is geheel bekleed met eetbaar groen en zal in drie dagen opgebruikt worden om de programmering van groen te voorzien.

Dakboerin
Dakboerin ontwerpt groentetuinen op daken in met name stedelijke gebieden en verzorgt het groen van de 'eetbare' festivalinstallatie van Premsela op Lowlands.

PR_GGLowlands6_460x310.png foto's: Guerrilla Gardening op Lowlands door Premsela

 
Videoverslag Lowlands 2011
Klik hier voor de video
Guerrilla Gardening Lowlands
Bekijk slideshow

Video Guerrilla Gardening
Rotterdam 15 april 2011
Guerrilla Gardening in Zweden
Bekijk Reynolds op GGtv