Helen Drutt

Op maandag 20 februari werd ontwerper Gijs Bakker 70 jaar. Ter ere van zijn verjaardag nodigde Premsela, verzamelaar en galeriehouder Helen Drutt uit voor een lezing in Nederland. De Amerikaanse Drutt is sinds de jaren ‘60 een belangrijk verzamelaar van hedendaagse sieraden en heeft een toonaangevende galerie gespecialiseerd in crafts in Philadelphia. In het kader van het internationaal bezoekersprogramma ontmoette zij verschillende sieraadontwerpers, bezocht zij de archieven van het Stedelijk Museum en had zij een ontmoeting met de directeur Ann Goldstein.

Als curator, docent en auteur heeft Drutt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en promotie van vormgeving. Als oprichter en directeur van de Helen Drutt Gallery was zij de eerste die succesvol de aandacht wist te richten op het hedendaagse sieraad. Ze stond tevens aan de wieg van de eerste universitaire opleiding in Amerika op dit gebied. In 2007 werd haar sieraden collectie van 800 stuks opgenomen in the Museum of Fine Arts in Houston.

In haar lezing sprak zij over de overeenkomsten en verschillen tussen de hedendaagse crafts beweging in Amerika en Europa, en plaatste zij het werk van Gijs Bakker in dit perspectief.

Helen Drutt
Lezing Helen Drutt
Bekijk hier de slideshow!