Masters of Amateurism

Masters of Amateurism is een presentatiereeks waarvoor Premsela internationale auteurs, wetenschappers en ontwerpers uitnodigt om hun werk te bespreken vanuit een bepaald perspectief op amateurisme, zoals DIY, web2.0, bricolage en straatmode.

Hot Photography
Op vrijdag 2 december 2011 waren Arjen Went en Manon Navarro van The Tintype Studio, lector fotografie Flip Bool en de Lomography Community te gast tijdens de Masters of Amateurism over Hot Photography bij Foam in Amsterdam. Een gesprek over analoge fotografie, instant fotografie en de betekenis van de recente interesse voor deze 'hot media' in een steeds verder digitaliserende wereld.

PR_MoA_HP_460x310.jpgThe Tintype Studio tijdens Hot Photography, foto: Sander Marsman

Biodiversity in the City: Hands On!

Op 15 november werd in het kader van de guerrilla gardening evenementen van Premsela een workshop en een lezing over biodiversiteit in de stad georganiseerd bij NUHIER in Rotterdam. Ester van de Wiel gaf studenten van de TU Delft en docent Felix Madrazo een rondleiding over het landje en gaf een presentatie over haar projecten op het gebied van biodiversiteit en groen in de stad. De studenten zijn vervolgens aan de slag gegaan om een eigen ontwerp te maken voor NUHIER.

Guerrilla Gardening
Krijg groene vingers bij Premsela op Lowlands 2011! Bij ons maak je je eigen seedbombs, brouw je je eigen bier, leer je tuinieren zonder tuin en nog veel meer. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus was Premsela met een eigen 'eetbare' festivalinstallatie aanwezig op Lowlands 2011. Guerrilla gardeneners vergroenen de verwaarloosde publieke ruimte. Ze doen dit doormiddel van kleinschalige acties. Hierdoor ontstaan kleine tuintjes op plekken in steden met weinig of geen groen.

Design It Yourself ... With Others
Hoe krijg jij je werk de wereld in? En hoe bereik je de juiste mensen? Publiceren is meer dan je werk op een blog zetten. De juiste plaats, tijd en toon zijn van belang. Op zaterdag 14 mei was 'pop culture provocateur', schijver, ontwerper en game designer Jim Munroe op uitnodiging van Premsela te gast in Breda. Hij sprak samen met illustrator en cartoonist Han Hoogerbrugge en fotograaf en conceptbedenker G-O-D Online (a.k.a. Gé Smit) over het zelf publiceren van eigen werk in het Graphic Design Museum Breda, tijdens 'Design It Yourself ... With Others'. Voorafgaand aan de lezing waren er workshops door Jim Munroe en G-O-D Online.

Re-Mix symposium
Op 15 december 2010 organiseerde Premsela samen met de afdeling Kunst en Cultuur van de Vrije Universiteit te Amsterdam het Re-Mix congres over de gevolgen van digitalisering voor intellectueel eigendom. Belangrijke vragen waren, onder andere: Vormt de bescherming van het auteursrecht een belemmering voor culturele groei en artistieke expressie? Vervagen de grenzen tussen consumptie en productie nu digitalisatie het voor iedereen mogelijk maakt origineel werk aan te vullen en te bewerken? Op het congres spraken de Amerikaanse schrijver Aram Sinnreich, de politicoloog Joost Smiers en de samplist Eboman.

Tattoeages en illustratie
De Engelse cartoonist Julia Pott sprak in SPR SPACE op 3 december 2010 samen met Henk Schiffmacher over illustreren, inspiratie, tattoeages en haar zeer succesvolle, maar prille, carrière. Door Pott's vernieuwende manier van werken is ze een inspiratiebron voor iedereen die de grenzen van design wil verkennen.

From Blogging to Jobbing
Fashionblogger en fotografe Katja Hentschel uit Berlijn vertelde op 18 juli 2010 tijdens het Downtown programma van de International Amsterdam Fashion Week in Streetlab_ projectspace, hoe ze door haar blog werd ontdekt door bekende merken en daardoor nu een professionele carrière  als fotografe heeft opgebouwd. Hentschel's presentatie werd ingeleid door presentaties van modejournalist Aynouk Tan en schrijver/internetexpert Maurice Seleky.

Fotorealistische graffiti

De Duitse graffitikunstenaar en curator Falk Lehmann, a.k.a Akut maakte voorafgaand aan zijn presentatie op 23 april 2010 tijdens het drukbezochte Urban Arts Festival op het Spui te Amsterdam live een art piece op het Spui plein. Tijdens zijn presentatie sprak hij over zijn gedetailleerde manier van werken en hoe hij - zonder een relevante opleiding te hebben gevolgd - een autoriteit op het gebied van fotorealistische graffiti is geworden. Chaz van het straatkunstenaarscollectief The London Police leidde Lehmann's presentatie in met zijn ervaringen als straatkunstenaar.

My Wonderful World of Fashion
Onze eerste gast, de Londense illustrator Nina Chakrabarti, sprak in december 2009 in het ABC Treehouse over haar schrijversdebuut en haar onverwachte bestseller 'My Wonderful World of Fashion'. Ontwerper Diana Krabbendam interviewde haar over haar motivatie om een DIY boek voor jonge meiden te maken en haar passie voor mode.

Bekijk hiernaast via de links de videoportretten en fotoverslagen die zijn opgenomen en houd Premsela.org in de gaten voor meer nieuws over de komende presentaties.

PR_MoA_GG_460x310.jpgGuerrilla Gardening, foto: Premsela

 
Masters of Amateurism
Bekijk hieronder de pagina's van Masters of Amateurism met meer informatie, videoportretten, en Flickr slideshows.

Guerilla Gardening
Lowlands 2011

Julia Pott
Illustrator

Katja Hentschel
Fashionblogger

Nina Chakrabarti
Illustrator