Mode en Duurzaamheid

In samenwerking met de Mondriaan Stichting organiseerde Premsela in juni een bezoekersprogramma rond mode en duurzaamheid. Voor deze gelegenheid waren van 13 t/m 17 juni vier mode en textiel ontwerpers te gast in Nederland.

In de dagen van hun bezoek vonden ook de Arnhem Mode Biënnale en het symposium A Fashion Odyssey plaats. Tijdens het symposium gaven zes sprekers inzicht in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van biologische textiel, hergebruik en innovatieve technologie. Naast Arnhem werd er ook een bezoek gebracht aan Vlisco, het Textielmuseum Tilburg, Marga Weimans, Boymans van Beuningen, en Forbo.

Gasten
Dasha Nicoue is modeontwerpster en initiatiefneemster van Bio'top, een jaarlijks evenement ter promotie van 'eco-fashion' in Dakar, Senegal.
Aboubakar Fofana maakt gebruik van oude Afrikaanse weef-en verftechnieken met behulp van organische vezels en natuurlijke kleurstoffen. Hij is toegewijd aan het behouden en de revitalisering van bijna verloren traditie van Mali's plantaardige indigo en natuurlijke verftechnieken. Aboubakar woont en werkt in Bamako, Mali.
Aissa Dione is textiel-ontwerpster en kunstenares. Ze past de technische kennis toe die ze verworven heeft tijdens haar studie beeldende kunst toe op de traditionele Mandjaque handweef techniek. Aissia Dione woont en werkt in Dakar, Senegal waar ze haar eigen fabriek heeft en met lokale ambachtsmensen werkt. Haar stoffen worden ingekocht door bedrijven als Hermès, Fendi Casa en worden gebruikt door ontwerpers als Jacques Grange, Christian Liaigre en Peter Marino.
Bill Ruterana, oorspronkelijk afkomstig uit Congo, woont en werkt afwisselend in Parijs en Kigali, Rwanda. Deze autodidact ontwerper, kunstenaar en stylist, kwam naar eigen zeggen de modewereld binnen via de beeldende kunst  'zijn schaar vervangt zijn penselen'.

Textiellab Tilburg
Foto's bezoekersprogramma
Bekijk slideshow

werk gasten bezoekersprogramma
Bekijk slideshow