Munt met een Missie

Premsela organiseerde op woensdag 18 januari 2012 in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht een lezing in het kader van de tentoonstelling Munt met een missie. Bruno Ninaber van Eyben, ontwerper van de laatste guldenserie en van de Nederlandse zijde van de Euro vertelde het verhaal achter zijn ontwerpen.

'Met meer hoeft niet, met minder kan niet', luidt het motto van industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben. En met deze houding komt Ninaber tot heldere ontwerpen waarmee hij Nederlands industrieel ontwerp internationaal op de kaart heeft gezet. Zijn armbandhorloge, TL-lamp en halshorloge uit de jaren zeventig zijn klassiekers. Ook ontwerpt hij de voorzittershamer voor de voorzitter van de Tweede Kamer. Ninaber is medeoprichter van een van de grootste Nederlandse ontwerpbureaus ninaber|peters|krouwel. In 1997 richt hij zijn eigen bureau op: Bruno Ninaber van Eyben design & production. 

Muntontwerp
De meeste bekendheid verwerft Ninaber met zijn ontwerpen voor de laatste guldenserie uit 1980 en twee decennia later voor de Nederlandse zijde van de Euro. Beide ontwerpen komen door middel van een open inschrijving tot stand; Ninaber doet mee aan een door het ministerie van Financiën uitgeschreven competitie. De commissie omschrijft zijn ontwerp als ‘oorspronkelijk vernieuwend, duidelijk doordacht en functioneel.’

Ninabers ontwerp breekt in allerlei opzichten met de conventies in het behoudende monetaire milieu. Het muntontwerp uit 1980 weerspiegelt de zelfbewuste open samenleving waaruit dat ontwerp voortkomt. Het portret toont de wijze waarop Beatrix in haar ambt staat als koningin der Nederlanden: fier en helder. 
De muntzijde geeft uitdrukking aan het Nederlandse historisch gegroeide betaalsysteem, met respect voor traditie. De grafische weergave van het decimalenstelsel reflecteert de geordendheid van het Nederlandse polderlandschap en tegelijkertijd wordt het delingstelsel van het geld weergegeven.

In mei 1998 wint Ninaber met zijn ontwerp opnieuw de wedstrijd uitgeschreven voor de Nederlandse zijde van de euromunt. Zijn ontwerp toont het portret van koningin Beatrix nu klein en subtiel in Europese context: Te midden van een sterrenhemel en de twaalf Europese sterren, als in een heelal.
 
Munt met een Missie 


Munt met een Missie bestaat uit een tentoonstelling en een ontwerpwedstrijd van de herdenkingsmunt ter ere van het 50-jarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds. Premsela verzorgt samen met het Centraal Museum Utrecht een reeks van lezingen door ontwerpers, typografen en (design)historici. De officiële Eerste Slag van het '50 jaar WNF Vijfje' vond op 12 september plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Tegelijkertijd werd de tentoonstelling Munt met een Missie met deze muntontwerpen geopend in het Centraal Museum in Utrecht. In vier uitzendingen liet AVRO’s Kunstuur zien hoe het ontwerpproces en het slaan van munten in z'n werk gaat.
Een munt kan worden gezien als de kleinst denkbare sculptuur met het grootst denkbare bereik. Om de ontwerpkennis voor Nederland te behouden, nieuwe ontwikkelingen te volgen en het publieke karakter beter voor het voetlicht te brengen riepen het Ministerie van Financiën, de Koninklijke Nederlandse Munt en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten het project Munt met een Missie in het leven. Er is nauw samengewerkt met het Centraal Museum (tentoonstelling Munt met een Missie 12 september 2011 t/m 11 maart 2012), de AVRO, ontwerpersduo Mevis & Van Deursen (publicatie) en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. Premsela zal in de komende maanden een serie lezingen organiseren in het Centraal Museum.

In de tentoonstelling zijn de twaalf ontwerpen met het winnende ontwerp te zien in combinatie met werken uit de veelzijdige collectie van het Centraal Museum. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode organiseerde in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht een serie lezingen.

De twaalf kunstenaars/vormgevers die deelnamen aan de muntworkshops bij de Rijksakademie: Maarten van Maanen, Da van Daalen, Elly Baltus, Lex Pott, Martin Fenne, Marjolijn de Wit, Willehad Eilers, Giorgio Andreotta Calò, Tine Melzer, Zachary Formwalt, Metahaven (Daniel van der Velden en Vinca Kruk) en Richard Vijgen.
Bruno Ninaber van Eyben, ontwerp voor de Nederlandse zijde van de Euro, 1998

Bruno Ninaber van Eyben, ontwerp voor de Nederlandse zijde van de Euro, 1998
Munt met een Missie
Bekijk de WNF video

Beatrix in Europese handen
Download de pdf

Nieuwe munten van Nederland
Download de pdf