Nederland Ontwerpt

In 2010 organiseerde Premsela Nederland Leest, Nederland Ontwerpt in samenwerking met de Stichting CPNB en Stichting De Best Verzorgde Boeken. De ontwerpwedstrijd Nederland Leest, Nederland Ontwerpt 2010 werd gewonnen door de 18-jarige Liz Klaver, studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De prijs bestaat uit vijf exemplaren van De grote zaal met het winnende ontwerp als omslag.
Prijsuitreiking Nederland Leest, Nederland Ontwerpt
De jury, bestaande uit omslagontwerpster Marry van Baar, Premsela's programmamanager Roel Klaassen, en illustrator en grafisch ontwerper Max Kisman, over het winnende omslag van Liz Klaver: '…niets meer dan handgetrokken lijntjes, staand en liggend. Het weerspiegelt de kale minimaliteit van Jacoba van Velde’s schrijfstijl. Het is bijna niks en het is alles wat je nodig hebt. Er laten zich vele betekenissen aan hechten. Maar ook zonder dat je dat doet, is het al sterk. Bravissimo!' Voor de ontwerpwedstrijd werden dit jaar 259 omslagontwerpen ingestuurd. De jury heeft 25 ontwerpen genomineerd, waarvan de drie eervolle vermeldingen gingen naar Xaviera Altena, Leonie de Ruiter en Claire Schumacher.
De genomineerde ontwerpen werden vanaf vrijdag 12 november t/m woensdag 12 januari 2011 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (tweede etage) geëxposeerd.
Op nederlandleest.nl zijn alle ingestuurde ontwerpen te zien.

Nederland leest, Nederland ontwerpt
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne en vindt plaats van vrijdag 22 oktober t/m vrijdag 19 november. In de campagneperiode zijn 800.000 exemplaren van De grote zaal door de openbare bibliotheken aan hun leden uitgedeeld. Deze roman gaat over de laatste dagen van een oude vrouw. De campagne moedigt mensen aan tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen en hier met elkaar over in discussie te gaan. Vrijdagmiddag 19 november werd Nederland Leest in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afgesloten met een theatrale voordracht van De grote zaal door Anne Wil Blankers.
Winnares Nederland Ontwerpt 2010: Liz Klaver.