Sieraad, makers & dragers

AVRO's kunstuur zal de komende drie zaterdagen de serie Sieraad, makers & dragers, herhalen. In het programma Sieraad, makers & dragers vertellen sieraadkunstenaars over hun vak. Een ketting is voor hen geen gewone ketting, maar een kunstwerk. Een oorbel verwordt tot een ornament en een armband is een statement.

In de afgelopen tien jaar heeft sieraadkunst, dat autonoom kunstenaarschap, design, ambacht en innovatie verenigt, een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Nederland heeft een aantal goede vakopleidingen en herbergt internationaal erkende artistieke talenten waar jaarlijks nieuwe namen bij komen.

Afleveringen
In de serie Sieraad, makers & dragers geven toonaangevende hedendaagse sieraadvormgevers een kijkje in hun keuken en vertellen waarom ze draagobjecten maken. Fervente verzamelaars laten zien welk sieraad ze van deze kunstenaars hebben gekocht en wat die sieraden met hen doen. Premsela, Sieraad Art Fair en Foundation Art in Business dragen bij aan deze serie dubbelportretten, die door de AVRO is gerealiseerd. In de derde aflevering beschouwt Els van der Plas, directeur van Premsela, het werk van sieraadontwerpster Chequita Nahar.

HH_SieraadmakerdragerAVRO_Kunstuur_Marije_460x310.png

Marije Geursen wordt gefilmd voor Sieraad, makers & dragers door AVRO Kunstuur.

In de eerste aflevering: goudsmid Ralph Bakker wiens sieraden een ode aan het oude ambacht van de edelsmid zijn en sieraadkunstenaar Marije Geursen voor wie het concept het uitgangspunt voor haar sieraden is.
In de tweede aflevering: kunstenaar Peggy Bannenberg die voor het ontwerpen van haar sieraden vooral de computer gebruikt en sieraadkunstenaar Peter Hoogeboom die zijn sieraden in klei uitvoert.
In de derde aflevering: kunstenaar Uli Rapp die sieraden ontwerpt met een knipoog en sieraadkunstenaar Chequita Nahar wiens sieraden geïnspireerd zijn door verhalen uit de Surinaamse volkscultuur.
Uitzending op 15, 22 en 29 oktober 2011, 17:00 uur Nederland 2. Herhaling op 25 februari, 3 en 10 maart, 17:00 uur, Nederland 2.

Sieraad Art Fair
Sieraad Art Fair is het grootste en meest veelzijdige evenement voor sieraadkunst in Europa, jaarlijks gehouden in De Gashouder op het WesterGasfabriek terrein te Amsterdam. Sieraad Art Fair is een internationale ontmoetingsplaats van kunstenaars met publiek, galeriehouders, curatoren, beleidsmakers en pers. De beurs is ontstaan uit de behoefte van de sector aan een eigen kanaal voor significante vergroting van de bekendheid met sieraadkunst, voor vergroting van de doelgroep voor aankoop en collectievorming, en voor het creëren van een (internationaal) platform voor sieraadkunst.

HH_sieraadmakerdrager_SieraadArtFair_460x310.pngSieraad International Jewellery Art Fair

 
Sieraad, makers & dragers
Bekijk slideshow