Sieraad Ontketend!

Premsela organiseerde op vrijdag 3 februari 2012 in samenwerking met het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) en ArtEZ hogeschool voor de kunsten een symposium naar aanleiding van de tentoonstelling Ontketend! Grenzeloze sieraden. Spraakmakende internationale sprekers uit het veld van sieradenontwerp deelden hun visie op actuele onderwerpen en vraagstukken binnen hun vakgebied. Dit symposium bood vernieuwende inzichten in de rol van sieradenontwerp in de (design)wereld.

Symposium
Crossing Borders was het thema van het symposium Sieraad Ontketend!, over de actuele status van sieraden, dat op vrijdag 3 februari plaatsvond in Arnhem. Samen met het MMKA en ArtEZ tastte Premsela tijdens dit symposium de grenzen af van sieraden, mode, design en kunst. Sprekers waren onder anderen Alba Cappellieri (hoofd Jewellery Lab Politecnio de Milano en auteur van Jewelry Now), Benjamin Lignel (Frans filosoof, kunsthistoricus en ontwerper), Roseanne Bartley (Nieuw-Zeelands/Australisch sieradenontwerper) en Noon Passama (Nederlands/Thais sieraadontwerper).

Tentoonstelling
Op vrijdag 4 november opende de tentoonstelling Ontketend! Grenzeloze Sieraden in het MMKA: ruim tachtig ontwerpers uit vijfentwintig landen toonden hier de onbegrensde mogelijkheden van het hedendaagse sieraad. Gastconservator en sieradenexpert Liesbeth den Besten is verantwoordelijk  voor zowel de expositie als de bijbehorende publicatie.

Sieraden zonder grenzen
Ontketend! Grenzeloze Sieraden toonde aan dat de mogelijkheden van sieradenontwerp (bijna) onbegrensd zijn. In de tentoonstelling was te zien hoe sieraden uit de reguliere ketens breken. Sieraden beklede de vloeren en wanden van het museum tot op de straten en de pleinen. Er waren werken te zien van onder anderen: Evert Nijland, Ted Noten, Vera Siemund, Mari Keto, Liesbet Bussche, Mia Maljojoki en Marc Monzó. Ook ging de tentoonstelling in op de relaties die sieraden hebben met beeldende kunst, mode en design: het zogenaamde auteurssieraad. De internationale sieraden wereld heeft de afgelopen veertig tot vijftig jaar veel veranderingen doorgemaakt. Nederland heeft, sinds het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het sieraad. Genoeg reden voor het MMKA om deze sieraden te verzamelen en te presenteren.

HH_SieraadOntketend_#1_460x310.jpgOntwerp: Noon Passama, foto: Dang-Vu Dang, model: Niki Milioni

Publicatie
Van de hand van Liesbeth den Besten, gastconservator van Ontketend!, is tevens een publicatie gelanceerd: On Jewellery. Dit boek is een hedendaags naslagwerk dat ingaat op de actuele stand van zaken in de sieradenwereld en de vele aspecten van auteurssieraden in kaart brengt.

Pop-up store
Gelijktijdig met de tentoonstelling bood het MMKA haar bezoekers nog enkele interessante andere evenementen aan, zoals een fototentoonstelling in café brasserie Dudok in het centrum van Arnhem. Ook bracht het MMKA Op Voorraad: een pop-up store waar tegen redelijke prijzen kleine juweeltjes aangeschaft konden worden. Dit initiatief werd genomen door Jantje Fleischhut, Ineke Heerkens en Jeannette Jansen. Bezoekers konden eveneens een special geprint sieraad cadeau krijgen, wanneer zij alle ‘tags’ verzamelen die Atelier Ted Noten heeft geplaatst. Deze ‘Tags’ -Smartphone Jewellery- geplaatst op posters, boden door scannen met de smartphone een virtuele tentoonstelling in de stad die extra informatie gaven over bepaalde sieradenprojecten.
 
Foto's Sieraad Ontketend!
Bekijk slideshow

Jewellery Unleashed! video´s

Bekijk de videoregistratie van de Jewellery Unleashed! lezingen en discussies hier.

HH_JU_vids_220x147.png 


Download het programmaboekje
Programmaboekje Jewellery Unleashed!

Jewellery Unleashed!
Download het complete artikel

Programma Symposium
Bekijk hier het programma

Flyer Symposium
HH_SieraadOntketend_Flyer.jpg

Publicatie
Titel: On Jewellery, a Compendium of International Art Jewellery
Auteur: Liesbeth den Besten
Uitgever: Arnoldsche, Stuttgart
hier te bestellen