(Un)limited Design

Met de (Un)limited Design-activiteiten wil Premsela laten zien en onderzoeken welke mogelijkheden open design te bieden heeft. Daarnaast willen we iedereen de gelegenheid bieden om zijn of haar creativiteit te delen via open source.

In het (Un)limited Design project dat Premsela twee jaar geleden startte in samenwerking met Waag Society en Creative Commons Nederland komen ontwerpen, delen en innoveren als vanzelf samen. De eerste editie van de (Un)limited Design Contest was een experiment in open design. Deelnemers konden hun productontwerp insturen op voorwaarde dat ze de digitale blueprint deelden, zodat anderen het ontwerp konden aanpassen en verbeteren. Of het ontwerp fabriceren in een van de Fab Labs. Door de Creative Commons licenties was het mogelijk ontwerpen te delen, zónder af te zien van het auteursrecht.

De wedstrijd leverde innovatieve en inspirerende ontwerpen op die meerdere malen werden geëxposeerd. In 2010 was (Un)limited Dutch Design met een expo, de tweede contest en verschillende (Un)limited Design sessies onderdeel van DMY International Design Festival Berlijn. Voorlopig het laatste resultaat van dit samenwerkingsproject is een boek over open design.

Open Design Now; Why Design Cannot Remain Exclusive
Tijdens PICNIC'10 in Amsterdam organiseerden we een preview op het (Un)limited Design-boek: een aantal auteurs was aanwezig om over de thema’s in het boek in discussie te gaan. Inmiddels is het boek bijna klaar en heeft de titel Open Design Now; Why Design Cannot Remain Exclusive. Alle informatie over de inhoud, auteurs en lancering van het boek staat op de betreffende pagina op deze site.

Redesigning the designer
Filosoof en hoogleraar Jos de Mul opende eerder genoemde bijeenkomst op PICNIC '10 met een lezing getiteld 'Redesigning (Open) Design'. Hoe 'open' moet open design zijn? En wat zijn de mogelijke strategieën voor ontwerpers in de toekomst? De PDF van de lezing kunt u hier downloaden. Op Design.nl en op Frankwatching.com zijn besprekingen te lezen.

(Un)limited Design is een project van Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion, Waag Society en Creative Commons Nederland in samenwerking met de Nederlandse FabLabs.
De winnende lamp ‘Shades of Wood’ van Jorn van Eck die je zelf kunt downloaden (www.unlimiteddesigncontest.org), eventueel aanpassen en maken. Beeld: Jorn van Eck
Open Design Now
De publicatie Open Design Now; Why Design Cannot Remain Exclusive verschijnt dit voorjaar. Klik hier voor bestelinformatie en achtergronden

(Un)limited Dutch Design @ DMY
PR_UDD_workshopV2_220x147.jpgMet (Un)limited Dutch Design waren we van 9 t/m 13 juni aanwezig op DMY international design festival  2010 in Berlijn. Klik hier voor impressies in woord, beeld en geluid.

(Un)limited Design Contest '10
winaar Food2 Teaspoons // Tablespoons at once! is een van de winnaars van de (Un)limited Design Contest 2010. Lees hier meer over deze open source wedstrijd en maak zelf een van de winnende ontwerpen.

(Un)limited Design Forum
PR_UD_stage_220x147.jpg11 mei 2010 organiseerde Premsela een forum over de betekenis en mogelijkheden van open design voor design en designers. Bekijk de  presentaties o.a. Unfold en Ronen Kadushin nu hier online.