What Design Can Do! 2012

Donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei 2012 vond de tweede editie van What Design Can Do plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Deze internationale conferentie gaat in op de kracht van design, mode en architectuur en de rol die deze disciplines in onze hedendaagse samenleving spelen.

De tweede editie van What Design Can Do stond in het teken van Connect. Zowel de positieve als de negatieve kanten van een wereld waarin iedereen met elkaar in verbinding staat, werden belicht. Er waren gasten als landschapsarchitect Piet Oudolf, die onder andere Ground Zero heeft ontworpen, en designer Hella Jongerius. Op donderdag 10 mei organiseerde Premsela twee Breakout sessies; prikkelende gesprekken met toonaangevende ontwerpers.

Fashion Breakout: Not Just A Label
Premsela organiseerde tijdens What Design Can Do een Breakout sessie met de oprichter (Stefan Siegel) van het platform Not Just A Label. Not Just A Label is een online platform voor jonge modeontwerpers die hun collecties willen laten zien aan een groot internationaal publiek. Not Just A Label werd in 2008 opgericht met het doel om jonge ontwerpers een gezicht te geven en te fungeren als digitale showroom. Inmiddels zijn meer bijna 9.000 ontwerpers uit bijna 90 landen verbonden aan het platform.

Oprichter Stefan Siegel gaf aan de hand van het thema Connect een presentatie en discussieerde met het publiek en een panel over de toekomst van mode en de rol van de digitale wereld. Het panel bestond uit Mariette Hoitink (HTNK), Leslie Holden (AMFI), Rinke Tjepkema (online editor Vogue NL), Margreeth Olsthoorn (MGH2O), Anne de Grijff (ontwerper) en Robbert Wefers Bettink (Studio Sober). Rinke Tjepkema benadrukte tijdens de sessie het belang van de online gemeenschap voor tijdschriften. "Wij kunnen als tijdschrift alleen aandacht besteden aan merken die ook in Nederland gekocht kunnen worden. Het internet heeft de markt hier enorm mee verrijkt. We kunnen ook schrijven over ontwerpers uit Japan wiens ontwerpen via het internet te koop zijn."

Klik op de link hiernaast voor een uitgebreid verslag van Fashion Break-Out.

DW_WDCD_img3_460x310.png

Fotoverslag van What Design Can Do op de website van Not Just A Label.

Food Breakout: Martin Hablesreiter en Sonja Stummerer, Honey & Bunny
Premsela organiseerde de tweede What Design Can Do Breakout sessie samen met het ontwerpduo Honey & Bunny. Tijdens deze Break-Out werd er een performance, genaamd Eat Design, gegeven waarbij het voedsel op kleur en functie werd gerangschikt. Honey en Bunny gebruikten een mix van ongebruikelijke ingrediënten zoals insecten. Met deze food performance namen ze de culturele achtergrond en sociale functies van onze westerse eetgewoonten onder de loep. Op een humoristische wijze bracht Honey & Bunny in beeld op welke manier voedsel bestaande hiërarchieën en vreemdelingenhaat kan versterken.

DW_WDCD_img4_460x310.pngFood performance Eat Design. Foto: Sander Marsman

Preview: What Design Can Do 12 april
Premsela organiseerde op donderdag 12 april samen met initiatiefnemer Richard van der Laken een preview van de tweedaagse conferentie What Design Can Do!. Te gast waren de Indiase modeontwerper Anuj Sharma en Design Academy Eindhoven. Anuj Sharma, die onderdeel is van de tentoonstelling Connecting Concepts, ontwikkelde een uniek modesysteem, Button Massala. Sharma presenteerde zijn werk en gaf zijn visie op mode in India.

Studenten van Design Academy Eindhoven (afstudeerrichting Man & Communication) presenteerden een project waarmee ze Eindhoven willen bevrijden van stigmata zoals ‘Brainport’ en ‘Woonplaats van Dutch Design’ en voorbij willen aan de ‘cool factor’ die hun stad, onderwijs en beroep in z’n greep heeft. Deze studenten willen weer ‘gewoon’ en met ‘de handen uit de mouwen’ kijken hoe ze hun (communicatie)design kwaliteiten kunnen inzetten: “Wat gebeurt er als we onze ‘social designhoed’ aan de kapstok laten en contact maken met de mensen in de straat en hun problemen?”

What Design Can Do 2011
Vorig jaar zijn er twee Breakout sessies georganiseerd door Premsela: What Design Can Co for Textiles, over de herwaardering van ambachtelijkheid en over duurzaamheid in textiel en What Design Can Do for Agriculture, over de vraag welke bijdrage ontwerpers kunnen leveren aan agricultuur, een sector waarin nog weinig ontwerpers zich begeven terwijl er voor hen, bijvoorbeeld dankzij nieuwe bedrijfsvoering in landbouw en veeteelt, steeds meer een rol is weggelegd

What Design Can Do is een initiatief van Richard van der Laken (Designpolitie) en wordt gesteund door onder andere Premsela, DutchDFA, Design Cooperation Brainport, BNO en NAi.

 
Food Breakout
Bekijk slideshow

Fashion Breakout
Bekijk slideshow