Falk Lehmann a.k.a. AKUT

Op zaterdag 26 juni 2010 was graffitikunstenaar Falk Lehmann (a.k.a. AKUT), curator en co-auteur van het Ma'Claim Finest Photorealistic Graffiti Book te gast in Amsterdam. Hij gaf samen met Chaz van The London Police in Spui25 een presentatie over zijn werk, zijn rol als curator, zijn positie als autodidact en zijn graffiti boek.

Urban Arts Festival
Het bezoek van Lehmann was onderdeel van het Urban Arts and Crafts festival op het Spui te Amsterdam. Op het festival waren allerlei straatkunstenaars en designers te zien die allemaal op hun eigen manier een 'urban twist' gaven aan traditionele ambachten, van papierkunst tot illustratie en grafische kunst. Voorafgaand aan de presentatie maakte Lehmann een performance art-piece op het plein.

MACLAIM en AKUT
Falk Lehmann en een aantal van zijn vrienden vormden in 1999 in het Duitse plaatsje Weimar een 'broederschap' van graffiti kunstenaars. Samen werkten ze aan het projecten op het gebied van fotorealistische graffiti. In september 2006 resulteerde dit in het MACLAIM boek.

Amateurisme
Lehmann over amateurisme: 'Er zit veel kracht in dat hele amateurisme-gebeuren. Als je het bij jezelf laat groeien, zonder professionele invloed, dan kun je er nieuwe uitgangspunten in vinden. Ik zie mezelf min of meer als professional, maar ik ben een autodidact. Ik heb het mezelf geleerd, [dus] ik ben ook een soort amateur.' 

Masters of Amateurism
Premsela organiseert dit jaar in samenwerking met het American Book Center een reeks presentaties op het raakvlak van amateurisme, populaire cultuur en design. Onder de titel Masters of Amateurism nodigen we internationale auteurs en ontwerpers uit om te spreken over hun werk vanuit een bepaald perspectief op amateurisme, bijvoorbeeld DIY, Hacking, web2.0, bricolage en straatmode.

graffiti artwork door HERAKUT
Presentatie Falk Lehmann/Akut
Bekijk hier het videoverslag
Presentatie Falk Lehmann/AKUT
Bekijk slideshow

Eerdere Masters of Amateurism
Bekijk hieronder de pagina's van de Masters of Amateurism die ook te gast waren.

Julia Pott
Illustrator

Katja Hentschel
Fashionblogger

Nina Chakrabarti
Illustrator