Nina Chakrabarti

Op vrijdag 11 december 2009 bracht de Britse illustratrice Nina Chakrabarti een bezoek aan Amsterdam. Chakrabarti is een professional die zich beweegt op het snijvlak van professionalisme en amateurisme. Premsela liet haar in het Treehouse van het American Book Center publiekelijk ondervragen over de bijzondere eigenschappen, de passie en de inventiviteit van amateurs.

Nina Chakrabarti, geboren in Calcutta (India), verhuisde naar Londen toen zij een tiener was. Daar werd ze opgeleid als illustrator aan Central St. Martins en het Royal College of Art. Haar werk kenmerkt zich door wervelende composities gevuld met alledaagse voorwerpen en attributen. Ze maakt haar illustraties met kleurpotloden, viltstiften, Rotringpennen, balpennen, inkt en tekenprogramma’s op de Apple Macintosh.

Door haar alledaagse materiaalgebruik en schijnbaar onbevangen werkwijze lijkt de afstand tussen haar werk en dat van de amateur klein. Desondanks mag ze grote namen als Marks and Spencer, Vogue en de The New York Times tot haar clièntele rekenen. Met haar boek My Wonderful World of Fashion maakte Chakrabarti ook direct een vertaalslag naar de amateur: het is bedoeld om jonge meiden te stimuleren hun eigen kleding en accessoires te ontwerpen. Chakrabarti over haar boek 'Mijn boek over mode is gewoon een enthousiaste reactie [op mode]. Ik ben gewoon een fan; ik ben geen kenner. Het is alleen maar een persoonlijke kijk erop... ik ben gewoon een enthousiaste illustrator. Ik doe gewoon de dingen die ik leuk vind.'

Naar aanleiding van het grote succes van My Wonderful World of Fashion besloot BIS Publishers het boek in het Nederlands te laten vertalen. Eind september ligt het in de winkel. Het Parool schrijft: 'My Wonderful World of Fashion is onweerstaanbaar. Sla het open en het duizelt je van de ontelbare illustraties van schoenen, tassen, simpele naaipatronen, tips en halve tekeningen om zelf af te maken door wie zin heeft.' 

Masters of Amateurism
Premsela organiseert dit jaar in samenwerking met het American Book Center een reeks presentaties op het raakvlak van amateurisme, populaire cultuur en design. Onder de titel Masters of Amateurism nodigen we internationale auteurs en ontwerpers uit om te spreken over hun werk vanuit een bepaald perspectief op amateurisme, zoals DIY, Hacking, web2.0, bricolage en straatmode.
 
Signeersessie en presentatie
Bekijk slideshow

My Wonderfull World of Fashion
Bekijk hier de illustraties

Videoverslag
bekijk hier het videoverslag
Masters of Amateurism
Bekijk hieronder de pagina's van de Masters of Amateurism die ook te gast waren.

Julia Pott
Illustrator

Katja Hentschel
Fashionblogger