Re-Mix Symposium

Premsela en de afdeling Kunst en Cultuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) organiseerden op woensdag 15 december een symposium over de verschijningsvormen en gevolgen van ‘hergebruik’ van media in het digitale tijdperk. Met schrijver Aram Sinnreich, sampler Eboman en politicoloog Joost Smiers.

De gevolgen van het digitale tijdperk
Met de intrede van het digitale tijdperk hebben ook nieuwe vormen van auteurschap, productie, marketing en consumptie hun intrede gedaan. De gevolgen hiervan kunnen we nog steeds niet helemaal overzien. Vormt de bescherming van het auteursrecht een belemmering voor culturele groei en artistieke expressie? Vervagen de grenzen tussen consumptie en productie nu digitalisatie het voor iedereen mogelijk maakt origineel werk aan te vullen en te bewerken? Hebben nieuwe vormen van creativiteit en eigendom invloed op de manier waarop we cultuur zien en begrijpen? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens het symposium.

De sprekers
Aram Sinnreich
Aram Sinnreich is schrijver en assistant professor aan de Rutgers University van New Jersey en doet onderzoek naar media en de entertainmentindustrie. Zijn boek Mashed Up: Music, Technology and the Rise of Configurable Culture beschrijft de opkomst van ‘configurabiliteit’: een nieuw muzikaal en cultureel fenomeen, voortgekomen uit de moderne, ‘genetwerkte’ wereldwijde communicatie-infrastructuur. Het boek pleit voor ‘een verschuiving van lineaire naar recursieve logica en een nieuw 'DJ-bewustzijn', waarin de marge de nieuwe mainstream wordt.’

Eboman
Audiovisueel ontwerper, regisseur en ‘samplist’ Eboman legt zich toe op de productie van audiovisuele samplecomposities. Hij won diverse prijzen, waaronder de BV Popprijs, de NPS Cultuurprijs, een Edison/Zilveren Harp en een scala aan dance awards. Hij werd ook genomineerd voor een TMF Award.

Joost Smiers
Joost Smiers deed uitgebreid onderzoek naar cultuurbeleid over de hele wereld, nieuwe visies op artistiek en intellectueel eigendom, auteursrecht en het publieke domein, de afweging tussen vrijheid van meningsuiting en verantwoordelijkheid, en culturele identiteiten. Hij publiceerde onder andere het essay Imagine There Is No Copyright and No Cultural Conglomerates Too. Op dit moment is Smiers professor emeritus in de politicologie van de kunsten en research fellow in de onderzoeksgroep Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Re-Mix
Re-Mix: Creativity, Participation en Ownership in a Digital Age is een Engelstalige, interdisciplinaire minor aan de afdeling Kunst en Cultuur van de VU. Deze minor richt zich op nieuwe vormen van creativiteit, auteursrecht en interactieve participatie in een multimediale web2.0 omgeving en de bijbehorende juridische vraagstukken omtrent intellectueel eigendom. Doordat vanuit zowel een cultureel als juridisch perspectief naar deze hedendaagse onderwerpen wordt gekeken, is de minor voor studenten van verschillende studierichtingen interessant. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met de faculteit der Rechten. Voor meer info over de minor, klik hier.

Masters of Amateurism
Premsela organiseert dit jaar een reeks presentaties waarbij internationale auteurs en ontwerpers worden uitgenodigd om hun werk te bespreken vanuit een bepaald perspectief op amateurisme, zoals DIY, hacking, web2.0, bricolage en straatmode. Houd Premsela.org in de gaten voor meer nieuws over de komende presentaties.

Design: Robin Uleman. Illustration: Paraloid.
Presentaties Re-Mix Symposium
Bekijk hier de video
Fotoverslag
Bekijk hier de foto's

Smiers en Sinnreich blijven met elkaar chatten op Aram's blog
Klik hier om Smiers reactie op passages in Sinnreich's boek te lezen
Eerdere Masters of Amateurism
Bekijk hieronder de pagina's van de Masters of Amateurism die eerder te gast waren.

Julia Pott
Illustrator

Katja Hentschel
Fashionblogger

Nina Chakrabarti
Illustrator