(Un)limited Design Contest

Voor de (Un)limited Design Contest kon iedereen, amateur of professional, zijn eigen productontwerp insturen. De winnende ontwerpen zijn gewone producten als een lamp, een opbergdoos en maatschepjes. Het bijzondere is echter dat iedereen de ontwerpen gratis kan downloaden en zelf kan namaken of aanpassen, bijvoorbeeld in vrij toegankelijke, speciaal geprepareerde werkplaatsen (Fablabs) overal ter wereld.
(Un)limited Design Awards

De winnaars van de (Un)limited Design Contest 2010 zijn op 24 september bekendgemaakt tijdens PICNIC'10. Winnaar in de categorie Form is Jorn van Eck met zijn lamp ‘Shades of Wood’, helemaal gemaakt van hout. De kap is van essenfineer, een materiaal dat te dun is om met een mes te snijden, maar wel met een lasersnijder bewerkt kan worden. De andere winnende ontwerpen zijn de 2 Teaspoons // Tablespoons at once! van Eulàlia Llovet Vidal (Food), de Coolplus micro knitted shawl van Marina Toeters (Fashion) en de Magic Box van Studio Ludens (Fusion). Alle prijswinnaars ontvangen een open source 3D printer, de MakerBot. Eervolle vermelingen waren er voor: UP Fruitschaal van Sylvie van de Loo, Shape & Chocolate van Maarten Scherpenisse, Naam Ketting van Astrid Lubsen, iScriptDesign van Jeroen Dijkmeijer. De jury bestond uit: Matt Stinchcomb (voorzitter, etsy.com), Bre Pettis (makerbot.com) en de ontwerpers Joris Laarman (jorislaarman.com) en Matt Cottam (tellart.com).

Maak het, deel het
De (Un)limited Design Contest is bedoeld als een experiment in Open Design, het delen van creatief werk zoals dat gebeurt bij open-source software. Open Design betekent het delen van je ontwerpen met anderen. Anderen kunnen je ontwerp onder bepaalde voorwaarden namaken, aanpassen en verspreiden.

De ontwerpen kunnen aan de hand van een digitaal bestand (blueprint) worden uitgevoerd door een Fablab, waarvan er in Nederland op dit moment vijf zijn. Fablabs zijn plaatsen waar iedereen terecht kan om gebruik te maken van een aantal computergestuurde productiemachines, zoals een 3D-frees apparaat en een 2D lasersnijder. Blueprints kunnen onder andere gedownload worden via de website van de (Un)limited Design Contest).

De (Un)limited Design Contest 2010 is een initiatief van Premsela, Waag Society, Fablab en Creative Commons Nederland, met speciale dank Etsy.com.

Tentoonstelling (Un)limited Design Contest 2009, Dutch Design Week, Gaslab (TU Eindhoven).
(Un)limited Design Contest
Instructievideo (Tosca films)
Workshop Zelda Beauchampet
Bekijk hier de foto's

Workshop Frank Tjepkema
Bekijk hier de foto's

Ponoko over de (Un)limited Design Contest
Klik hier voor het artikel
Fabbaloo over de (Un)limited Design Contest
Klik hier voor het artikel