(Un)limited Dutch Design

Vormgeving in Nederland heeft zich snel ontwikkeld, niet in de laatste plaats door de open en experimentele ontwerpmentaliteit. Met (Un)limited Dutch Design waren we van 9 t/m 13 juni aanwezig op DMY international design festival 2010 in Berlijn. Samen met Waag Society organiseerden we een aantal (Un)limited Design activiteiten om te laten zien welke mogelijkheden open technologie en productievormgeving te bieden hebben en om iedereen de gelegenheid te bieden om zijn of haar creativiteit te delen via open source.

Tijdens het festival toonden we de ontwerpen van de eerste (Un)limited Design Contest op de (Un)limited Design Expo, bezoekers konden (en kunnen!) deelnemen aan de tweede editie van de (Un)limited Design Contest of meedoen aan de workshops tijdens de (Un)limited Design Sessions.

(Un)limited Design Contest
Vorig jaar vond de eerste (Un)limited Design Contest plaats, een experiment in open design. Deelnemers konden originele ontwerpen of tekst indienen en het werk van anderen voor de wedstrijd aanpassen. Op DMY worden alle bezoekers uitgenodigd om aan de tweede editie van de wedstrijd deel te nemen en gebruik te maken van het tijdelijke Fablab. De thema’s voor de wedstrijd zijn dit jaar Form, Food, Fashion en Fusion.

(Un)limited Design Expo
Een selectie van de (Un)limited Design Contest ontwerpen werd op DMY tentoongesteld. Tijdens het festival maakten bezoekers ter plekke nieuwe ontwerpen die worden toegevoegd aan de expositie. Hiermee wordt de (Un)limited Design Expo het kloppende hart van de (Un)limited Design community.

(Un)limited Design Sessions
Iedere dag waren er lunchsessies om je voor te bereiden op de (Un)limited Design Contest en het gebruik van de Fablab machines. Op vrijdag werd tijdens de (Un)limited Design Talk de effecten van open design besproken met experts en deelnemers (een montage van dit gesprek als podcast staat op aworldofopen.cc). Tijdens de afsluitende (Un)limited Design Bookworkshop is gewerkt aan het concept voor  een boek over open design, dat we presenteren tijdens PICNIC10 (september, Amsterdam).

(Un)limited Fablab Amsterdam
Het meegereisde Fablab op DMY was tijdelijk in bedrijf. In de werkplaats konden professionals en andere enthousiastelingen gebruik maken van de computergestuurde productiemachines, zoals 3D freesmachines en 2D lasersnijders. Het motto: in het Fablab kun je praktisch alles maken!

 

(Un)limited Design is een project van Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion, Waag Society en Creative Commons Nederland in samenwerking met de Dutch FabLabs, met speciale dank aan Etsy (http://www.etsy.com/). (Un)limited Dutch Design wordt mogelijk gemaakt door het Dutch Design Fashion Architecture programma.

(Un)limited Design Expo op DMY, Vliegveld Tempelhof, Berlijn. Foto: Premsela
Foto's DMY Berlijn
Bekijk (Un)limited slideshow

DMY Maker Lab in Stop Motion
Video van Jay Cousins (1'35'')
Open Design Berlin
Blog over open design