Share

De stijl van het Stedelijk

Met de heropening van het Stedelijk Museum Amsterdam is naast het spectaculaire nieuwe gebouw ook de nieuwe huisstijl volledig in gebruik genomen. De publicatie De stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum is het fascinerende verslag van de unieke relatie van het Stedelijk Museum met grafische vormgeving en de zoektocht naar een nieuwe visuele identiteit. Het boek De stijl van het Stedelijk en de gelijknamige documentaire weden op vrijdag 28 september gepresenteerd binnen het Public Program van het Stedelijk Museum. Dit is het tweede deel van de serie Premsela Design Stories waar verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis centraal staan.

In de documentaire en het boek, belichten filmmaker Lex Reitsma en auteur Frederike Huygen de stappen in het proces dat in 2008 onder museumdirecteur Gijs van Tuyl startte met het uitschrijven van een competitie voor een nieuwe huisstijl. De verschillende deelnemende ontwerpers en hun voorstellen worden gepresenteerd, evenals het onder de huidige directeur Ann Goldstein ontwikkelde huisstijlconcept van Mevis & Van Deursen.

Daarnaast komt de boeiende geschiedenis van het museum en zijn unieke relatie met grafische vormgeving aan bod. Oud-directeur Willem Sandberg wordt beschouwd als de eerste museumdirecteur die een consequente en herkenbare vormgeving voor een museum invoerde. Hij was daarmee in Nederland én daarbuiten uniek. Zijn voorbeeld werd nagevolgd en ook zijn opvolgers onderhielden een nauwe band met ontwerpers. Het museum speelde daarbij als opdrachtgever een belangrijke rol in de ontwikkeling van het werk van enkele Nederlandse grafisch ontwerpers die nu tot de top gerekend worden: van de directeur-ontwerper Willem Sandberg, Wim Crouwel, Anthon Beeke, Walter Nikkels tot Experimental Jetset en Mevis & Van Deursen. Het Stedelijk Museum is daarmee uniek en toonaangevend in het uitdragen van een consequente en herkenbare vormgeving als culturele instelling.

Over de auteurs

Lex Reitsma is grafisch ontwerper en filmmaker. In 2011 maakte hij de documentaire De stoel van Rietveld, het eerste deel in de Premsela Design Stories. Frederike Huygen studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en Amsterdam en specialiseerde zich als freelance onderzoeker en publicist in vormgeving.

Premsela Design Stories
De stijl van het Stedelijk is deel 2 in de serie Premsela Design Stories. In deze serie belichten Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. In deze uitgaven staan iconische objecten centraal die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode, en die van belang zijn binnen de ontwikkeling van de wereld van het design. Het eerste deel in deze serie was De stoel van Rietveld waarin kunsthistorica Marijke Kuper onderzoek doet naar de ontstaansgeschiedenis, het gebruik en de receptie van deze moderne klassieker, plus een documentaire van grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma over de eerste, verdwenen uitvoering van de stoel. 
Ook op vrijdag 28 september 2012 wordt in het Stedelijk Museum de tweede druk van de publicatie De stoel van Rietveld gepresenteerd.

Huisstijl Mevis & Van Deursen
Trailer De stijl v/h Stedelijk
Premsela Design Stories deel 2
Verkoopinformatie

Titel: De stijl van het Stedelijk
Auteur: Frederike Huygen
Film en vormgeving: Lex Reitsma
Nederlands/Engelse editie
Premsela Design Stories
Uitgever: nai010 uitgevers
ISBN: 978-94-6208-019-5
168 pagina’s, paperback + dvd
Prijs: €19,95
Verkrijgbaar via www.naibooksellers.nl en in de (online) boekwinkel.