Programma Heritage and History

Design heeft zich in de twintigste eeuw stormachtig ontwikkeld. Daardoor zijn er op alle gebieden - van mode tot typografie - talrijke hoogtepunten aan te wijzen. Toch heeft Nederland geen designmuseum om die hoogtepunten te bewaren, onderzoeken en tentoon te stellen.

In plaats daarvan is het vormgevingserfgoed in Nederland verspreid over verschillende musea en archieven. Zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Audax Textielmuseum, het Aviodrome, het RKD, het Gemeentearchief Rotterdam en het CODA. Een voordeel hiervan is dat design steeds in een specifieke context wordt geplaatst waardoor de designgeschiedenis beter tot leven komt. Een van de gevolgen is dat je soms in meerdere musea dezelfde voorwerpen tegenkomt. Of dat je naar verschillende instellingen moet om het werk van één ontwerper te zien.Door het ontbreken van een centrale plaats voor het erfgoed van design en mode loopt Nederland ook het risico te weinig aandacht eraan te besteden. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat belangrijke archieven of verzamelingen bewaard blijven of dat grote gaten in het nationale geheugen gedicht worden. Als de bronnen verloren zijn gegaan, valt er niets meer te presenteren. Met het programma Heritage and History maakt Premsela een breed publiek bewust van het belang van het vormgevingserfgoed en de -geschiedenis. Premsela fungeert als coördinator in de erfgoedsector. Premsela stimuleert de publieke toegankelijkheid van het vormgevingserfgoed door afstemming tussen erfgoedpartners te vinden. Kennis over archieven wordt centraal gebundeld en beschikbaar gesteld.

Premsela geeft in samenwerking met verschillende uitgeverijen en partners publicaties uit die een bijdrage leveren aan het zelf- en cultureel bewustzijn van Nederland en zullen de (inter)nationale aandacht voor Nederlands design versterken en verdiepen. In Monografieën en Design Stories staat de canon van de Nederlandse design en mode centraal. De Future of Design maakt actuele onderwerpen uit de designwereld toegankelijk voor een breed internationaal publiek. 

Diverse projecten die resulteren in symposia, lezingen en tentoonstellingen completeren dit programma. Zo maakt het trainingsprogramma My first Design Collection beginnende particuliere verzamelaars wegwijs in de wereld van design en verzamelen. En via tijdschrift Morf kunnen studenten zich verdiepen in kwalitatief hoogstaande teksten over de Nederlandse designgeschiedenis.

'NON-Temporary' van Hella Jongerius bij Koninklijke Tichelaar Makkum
Adviesraad Heritage & History

Ricardo Burgzorg
Esther Cleven
Rob Driessen
Ineke Hans
Chris Reinewald
Theo Thomassen